TVÅ TRADITIONELLA RECEPT & TRE APTITRETANDE SMÅRÄTTER
Inlagda gröna oliver
Gröna oliver, gärna av en större sort, så färska som möjligt.
Salt, vatten
Glasburkar med lock
Skölj oliverna och låt dem ligga i vatten i tre veckor. Byt vatten varje dag. De flyter upp, så se till att alla oliver är under vattenytan, annars mörknar de lätt.
Skölj oliverna noggrant och lägg dem i en glasburk
Saltlag 1
100 gram salt per liter vatten. Koka upp vatten och salt, låt koka 5 min. Ta av från spisen och låt lagen kallna. Häll lagen på oliverna i glasburken och se till att oliverna är under vattenytan. Låt stå svalt och mörkt en månad.
Saltlag 2
100-120 gram salt per liter vatten. Upprepa proceduren ovan. Låt stå en månad.
Saltlag 3
60 gram salt per liter vatten. Upprepa proceduren. Efter någon vecka kan du provsmaka oliverna. De ska ha förlorat sin bitterhet innan de är klara att äta.
OBS! De kan behöva stå någon månad till innan de är klara. Provsmaka en oliv – när du tycker om smaken, ta upp den mängd oliver du vill ha, skölj dem, torka dem och lägg dem i lite god olja och krydda med vitlök, oregano eller lagerblad.
De håller länge om de får ligga i denna sista saltlag. Det kan bildas en vitaktig hinna på vattenytan. Den är inte farlig utan kan lätt tas bort med sked.
Varma svarta oliver med kapris och salvia
Ca 4 dl färska svarta oliver
En kruka färsk salvia
Lite chili
Lite gräslök
4 msk olivolja
2 msk kapris
Ev några mogna cocktailtomater
Salt
Tvätta oliverna i ljummet vatten, låt rinna av.
Hacka gräslök och chili fint. Om du väljer att använda tomater,
dela dem i halvor.
Plocka salviabladen.
Häll olja i en kastrull, lägg i alla ingredienser utom tomaterna och låt småsjuda med locket på i 10 min. Addera tomaterna och låt småsjuda ca 5 min till.
Gott till kött eller färsk tonfisk.
Tips till grillad fisk
1 dl Olio Alma olivolja
Saften av 1/2 citron
1/2 dl finhackad bladpersilja
salt och peppar
Blandas och ringlas över den nygrillade fisken.
Rostade tomater i ugn
1/2 kg körsbärstomater eller mindre plommontomater
1 dl Olio Alma olivolja
flingsalt
svartpeppar
3 msk balsamvinäger
Sätt ugnen på 150-175 grader. Skär tomaterna i halvor, lägg på bakplåtspapper på plåt. Blanda olivoljan med balsamvinägern och flingsaltet och
häll över tomaterna som ska vara täckta av olivoljeblandningen. Rosta i ugnen under 3-5 timmar.
Carpaccio på små kronärtskockor
4 mindre färska skockar, använd bara botten
1/2 dl Olio Alma olivolja
saften av 1/2 citron
1/2 dl rostade pinjenötter
hyvlad parmesan
salt och peppar
Skär bottnarna i tunna skivor, lägg skivorna så att de täcker ett fat, droppa över lite av citronsaften.
Blanda Olio Alma olivolja med resten av citronen och häll över skivorna. Strö över rostade pinjenötter och hyvla lite parmesan över carpaccion.