TVÅ TRADITIONELLA RECEPT & TRE APTITRETANDE SMÅRÄTTER
Inlagda gröna oliver
Du behöver:
Gröna oliver, gärna av en större sort, så färska som möjligt.
Salt, vatten
En liten fruktkniv
Glasburkar med skruvlock
Förberedelse:
- Skölj oliverna och rensa bort de som har större svarta prickar eller är skadade på annat sätt
- Skär ett snitt i oliven ner till kärnan
- Lägg oliverna i ett kärl och täck dem med vatten.
Du kan behöva använda ett fat eller dylikt att lägga ovanpå oliverna för att hindra dem från att flyta upp till ytan. Täck kärlet med ett lock. - Byt vatten varje dag i ca en veckas tid. Om oliverna är väldigt hårda/omogna, kan denna process behöva fortgå längre.
Inläggning:
- Koka upp en saltlag med 100g salt per liter vatten tills allt salt löst upp sig
- Sterilisera glasburkarna genom att koka dem i 5 minuter
- När glasburkarna har svalnat till rumstemperatur kan oliverna läggas ner. Fyll upp burkarna med saltlagen när den svalnat till rumstemperatur så att det täcker oliverna.
- Oliverna kommer flyta och det är viktigt att de inte kommer i direktkontakt med luft. Lägg därför någonting ovanpå oliverna som förhindrar luftkontakt.
- Skruva på ett lock. Förvara gärna burkarna svalt och mörkt
Hur länge oliverna behöver ligga beror på hur stora de är och hur omogna de var vid inläggningen. Du kan provsmaka dem efter ca två månader och se om bitterheten försvunnit. Om inte − behöver de ligga längre.
OBS! Genom att smasha oliven istället för att snitta så kan du korta ner inläggningstiden drastiskt. Använd bredsidan på en rejäl kniv. Dock kan detta påverka konsistensen på den färdiga oliven
Om du tycker att oliverna är för salta när du provsmakar, kan du lägga in dem i en ny lag när bitterheten har försvunnit. Jag tycker att 75 g salt per liter vatten är lagom.
Servera oliverna:
Plocka ut några oliver och släng på en skvätt Olio Alma, en krossad vitlöksklyfta, oregano och lite chili – eller ät dem precis som de är!
Varma svarta oliver med kapris och salvia
Ca 4 dl färska svarta oliver
En kruka färsk salvia
Lite chili
Lite gräslök
4 msk olivolja
2 msk kapris
Ev några mogna cocktailtomater
Salt
Tvätta oliverna i ljummet vatten, låt rinna av.
Hacka gräslök och chili fint. Om du väljer att använda tomater,
dela dem i halvor.
Plocka salviabladen.
Häll olja i en kastrull, lägg i alla ingredienser utom tomaterna och låt småsjuda med locket på i 10 min. Addera tomaterna och låt småsjuda ca 5 min till.
Tips till grillad fisk
1 dl Olio Alma olivolja
Saften av 1/2 citron
1/2 dl finhackad bladpersilja
salt och peppar
Blandas och ringlas över den nygrillade fisken.
Rostade tomater i ugn
1/2 kg körsbärstomater eller mindre plommontomater
1 dl Olio Alma olivolja
flingsalt
svartpeppar
3 msk balsamvinäger
Sätt ugnen på 150-175 grader. Skär tomaterna i halvor, lägg på bakplåtspapper på plåt. Blanda olivoljan med balsamvinägern och flingsaltet och
häll över tomaterna som ska vara täckta av olivoljeblandningen. Rosta i ugnen under 3-5 timmar.
Carpaccio på små kronärtskockor
4 mindre färska skockar, använd bara botten
1/2 dl Olio Alma olivolja
saften av 1/2 citron
1/2 dl rostade pinjenötter
hyvlad parmesan
salt och peppar
Skär bottnarna i tunna skivor, lägg skivorna så att de täcker ett fat, droppa över lite av citronsaften.
Blanda Olio Alma olivolja med resten av citronen och häll över skivorna. Strö över rostade pinjenötter och hyvla lite parmesan över carpaccion.